Monday, February 23, 2009

musim kering berakhir.


Alhamdulillah,
Sehingga arini(posting ini dibuat) dah 3 hari hujan sekejap2 membasahi bumi Rengam, mungkin di lain2 tempat sekitar johor juga ., melepasi musim2 kering selama hampir 2 bulan., dan juga melepasi musim2 beranak kambing2 di sini. itulah rahmat dariNYA.mungkin kalau pekebun sayur risau air kering x dapat menyiram sayur pada masa yg sama serangan serangga kurang dapat menjimatkan kos serta hasil keluaran yg byk, situasi nya sama disini, walaupun napier x berapa nak naik dan shortage dari segi makanan hingga terpaksa support dengan silaj jagung yg dibeli, tapi pada masa anak2 kambing kat sini hidup dengan sihat dan cergas..itulah setiap kekurang tentu ade kelebihan yg akan diberiNya..

Wednesday, February 04, 2009

cerita sepanjang bulan Jauari

SAlam kasih hihe..lama x bercerita,
sepanjang bulan januari aritu, ade la beberapa cerita lama yg nk diceritakan ...so layan jer tulisan merapu ni..


lepas kelahiran pertama aritu selang je 2 ari beranak lg biri2,kali ni anak betina pulak.. time nk beranaknye pulak kat kebun.. tuh la dh suh jgn ikut kawan2 die berjalan nk jugak ikut..sampai kat kebun dh meneran2 nk beranak..kejap2 duduk,tapi sempat gak makan rumput.memang kebal bebiri ni..ni memang sah 10 minit lg nk beranak..halau balik kandang x sempat naik dh terberanak..heee.. okela janji yg kuar sihat cergas..

14 jan

masuk kambing saanen 5 ekor,bawak dari OGF,so far so good condition oke la dari survey yg dibuat berkurun lama dengan harga.actually 2 kali pegi tempat OGF ni, 1st bulan 10 time akhir2 raya tu saje recce .ade tawaran tapi x bole nk amik lg sebab x dak $ ;D,tarikh 11hb jan pegi sekali lagi tengok kmbg yg di offer dulu tuh dh terberanak dahh ehehe..xpelah kali ni pilih yg anak2 dara sesuai dengan bajet..samping belajar peel kambing saanen ni dulu.





jantan saanen aku yg dalam posting (KLIK SINI) tahun lepas dh dapat dah awek ehehhe.. skang dah gagah perkasa dan dh ade zuriat pun . kacuk ngan kmbg kampong hitam anak sebijik cam british alpine la plak.. Tapi nye kmbg kg tuh dh jual huhuu...beranak kat kandang tuan baru die lahh...

cite sepanjang tahun.ade kat video bawah

video

ermm ni lah kalau petang2 nk release tension tgk kambing 2makan rumput bawah pokok..sambil tengok kambing sambil hadap angin sepoi2. bukan hirup bau kambing ek!...
anak bebiri yg br beranak aritu memang lasak beb..semggu jer dh leh lepassS.. siap lari2 lagi.